BAHAN- BAHAN / INGREDIENTS
Bahan A / Ingredient A
250 g butter / 250g butter
160 g gula halus (100g gula halus + 60g gula perang) / 160g sugar (100g white sugar + 60g brown sugar
1 biji kuning telur / 1 large egg york
1 s/k esen vanilla / 1 tablespoon vanilla essence
Bahan B [gaul rata]
230 g tepung gandum / 230g flour -- diayak / sifted
20 g serbuk koko / 20g coco powder -- diayak / sifted
100 g coklat cips / 100g chocolate chip / chocolate rice
50 g coklat cip putih / 50 g white chocolate chip
50 g badam cincang / 50g almond, chopped and roasted
50 g oat / 50 g oat --> blend
Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehingga sebati.
50 g oat / 50 g oat --> blend
Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehingga sebati.
1. Mix the butter and sugar until well blended
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
2. Put the egg yolks and vanilla essence. Stir well.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
3. Add ingredients B and stir gently with wooden spoon.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
4. Spoon batter small [large marble] in the pan.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
5. Bake in preheated oven reply 180'C temperature for 25 minutes or until done.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.
6. Cool and store in an airtight jar.
No comments:
Post a Comment